המשאל

304 מיליארד שקלים בכיס שלך. הסכום האדיר הזה הוא תקציב המדינה השנתי והוא שייך לנו. לישראלים. הגיע הזמן שאנחנו נחליט מה עושים עם הכסף שיוצא מהכיס שלנו.

בקיץ שעבר מאות אלפי אנשים שטפו את הרחובות. מעולם לא הייתה בישראל דרישה ציבורית רחבה כל כך לצדק חברתי. האמירה המרכזית הייתה שהכרעות התקציב הן החלטות ערכיות, ושיש לשנות את המדיניות הכלכלית במדינה. אבל עברה שנה והשינוי לא הגיע. יצא דו"ח עם מענה חלקי, ואפילו הדו"ח הזה לא יושם. התעלמו מאיתנו.

המשאל הוא ההמשך הטבעי למחאה הציבורית הרחבה שהתחילה בקיץ שעבר. הוא מאפשר פעולה ציבורית רחבה ומשותפת, בה אנחנו מתרגמים ביחד את הצדק חברתי מקריאות כיוון ערכיות – לתכניות מעשיות. לשם כך בנינו פלטפורמה שוויונית, פתוחה והוגנת להצבעה המונית על שאלות כלכליות תקציביות. פנינו למכוני מחקר, לחוקרי מדיניות חברתית, לקבוצות מרכזיות במחאה החברתית ולציבור הרחב וביקשנו שיציעו הצעות לתיקונים חברתיים כלכליים. ההצעות האלה עומדות לבחירת הציבור במשאל.

"המשאל – משאל עם כלכלי" הוא מערכת המאפשרת לכל אזרח במדינת ישראל להצביע על סדרי עדיפויות בתקציב המדינה וביוזמות חברתיות.
המשאל בנוי משנים-עשר נושאים חברתיים-כלכליים: חינוך, פריפריה, הפרטה, תעסוקה, השתתפות בנטל הכלכלי, דיור, תחבורה, יוקר המחיה, איכות הסביבה, תרבות ומורשת, בריאות ואוכלוסיות מוחלשות. בכל אחד מהנושאים מופיעות מספר יוזמות חברתיות, ולצדן – העלות התקציבית שלהן.

המצוקה הכלכלית ותחושות של אי צדק הביאו בישראל ללידתו של מחנה רחב שכולל כמעט את כל הציבור. זהו לא מחנה פוליטי במובן שהתרגלנו לחשוב על מחנות פוליטיים בישראל. יש בו אנשי שמאל מדיני וימין מדיני, יש בו דתיים וחילוניים, יש בו תושבי מרכז ותושבי פריפריה. יש במחנה הזה אנשים שמתעניינים יותר ביוקר המחיה ויש בו כאלה שמתעניינים יותר ברשת ביטחון סוציאלי. יש בו אנשים שחושבים שהפרטה היא דבר פסול ויש בו כאלה שחושבים שהפרטה היא מכשיר לגיטימי. שלושה דברים משותפים לכולם: קודם כל, מצוקה כלכלית חונקת, דבר שני, תחושה שיש משהו לא הוגן במדיניות החברתית בישראל, ודבר שלישי, תסכול מכך שהפוליטיקאים לא מקשיבים לנו כשאנחנו צועקים לעזרה. למחנה הזה אפשר לקרוא בשם מאוד רחב: זהו מחנה הצדק החברתי.

משאל העם הכלכלי הוא תהליך שמאפשר למחנה הצדק החברתי לקבוע במשותף סדר יום. אגב, אפילו אם אתם מרגיש שאתם לא חלק מהמחנה הזה, אתם עדיין מאוד מוזמנים להשתתף. האמת – יהיו לא מעט סעיפים שתוכלו להצביע בעבורם.

פרטים נוספים